Gigtpatienter
Mange hunde og katte får med tiden problemer med leddene.
Nogle vil være meget generede af det og andre vil være mindre generede, men fælles for dem er, at i perioder vil de have smerter.
Smerter vil sjældent give sig til udtryk ved at de piber, men ved at de sover mere, har svært ved at finde ro om aftenen, ikke længere er så glade for at komme ud at gå, eller at de delvist mister ædelysten. For kattenes vedkommende giver det sig til udtryk ved at de sover mere, har mindsket lyst til at komme ud og nedsat lyst og evne til at springe op.
Kaniner og marsvin kan også få gigtproblemer, kaninerne har det oftes i ryggen, mens marsvin oftest får gigt i knæene.
Der kan gøres mange ting for disse dyr. Der er forskellige fysioterapi øvelser man kan lave derhjemme, der kan gives massage, der kan skiftes til et foder, der er tilsat forskellige stoffer til leddene, der kan gives omega 3 og 6 olier, kosttilskud til led af forskellig slags og der kan gives akupunktur, kiropraktik og laser behandling . Desuden kan der gives nogle injektioner med cartrophen, der virker smørende på leddene og derved mindsker smerter og ubehag. Librela til hund og Solensia til kat virker smertedæmpende og lidt antiinflammatorisk på leddene. Disse injektioner gives 1x om måneden. Slutteligt kan der gives forskellige smertestillende tabletter. De kan virke smertestillende, men også antiinflammatorisk på leddene. Det vil sige at medicinen mindsker den irritation der er i leddet, hvorved de forhaler gigtprocessen i leddene.
Alle gigtpatienter vil have godt af gode olier med omega 3 fedtsyrer i. For hunde og kattenes vedkommende er der flere forskellige olier. For kaniner og gnavere anbefaler vi EFA presciption, da denne er vegetabilsk baseret.
Der findes også cannabis tilskud, på klinikken har vi et produkt godkendt til dyr. Der hedder Evexia og fås i pilleform og i en olie.
Fysioterapi øvelser og massage:
Begge dele tilbydes her på klinikken, og vi kan instruere i hvordan du selv giver massage til dit dyr. Vi har også et skema med forskellige øvelser som dyrene kan have gavn af. Disse skemaer er tilrettelagt efter hver enkelt patient.
Medicinske behandlinger:
Smertestillende medicin af forskellig slags samt cartrophen, Librela og Solensia.
Smertestillede medicin:
Der findes flere forskellige slags smertestillende medicin til dyr. Man må aldrig bruge panodil eller lignende til katte, da deres lever har svært ved at omsætte disse stoffer og i værste fald kan de dø af det. Den slags smertestiller der bliver valgt afhænger af det enkelte dyr og hvor godt det responderer på produktet. Nogle dyr fungerer fint på en slags mens andre ikke kan tåle det. Nogle dyr vil i perioder have brug for en kombination af forskellige smertestillende midler. Dette skal gøres i tæt samarbejde med dyrlægen.
Behandling med cartrophen:
Vi bruger cartrophen til hunde og katte med slidgigt for at hæmme udviklingen af slidgigten og mindske smerterne i forbindelse med slidgigten.
Cartrophens virkning:
- Fremmer dannelsen af ny ledbrusk.
- Fremmer dannelsen af ledvæsken.
- Hæmmer de enzymer der indgår i nedbrydningen af brusken
- Virker antiinflammatorisk, dvs. hæmmer den bakterie- og virusløse infektion der er i led med gigt.
- Forbedrer ernæringen i brusken, ved at fremme blodforsyningen til ledbrusken.
Alt dette er med til, at mindske smerte og hæmme udviklingen af slidgigt. Men det kan ikke helbrede slidgigten.
Opstart af behandlingen sker ved at der gives 4 sprøjter med ca. 7 dages mellemrum. Efter dette gentages behandlingen efter 1, 3, 6 eller 12 måneder, hvor der gives henholdsvis 1 injektion efter 1 eller 3 måneder eller 2 med 1 uges mellemrum, hvis der er gået 6 eller 12 måneder.